Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezite Sorunu: Bilinçsiz Kullanım Tedaviye Dirençli Obeziteye Yol Açabilir

2022 yılında dünya genelinde 18 yaş üstü nüfusun 2.5 milyarının fazla kilolu, 890 milyonunun ise obezite sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, her 8 kişiden 1’inin obez olduğunu ve son 30 yılda erişkinlerde obezitenin iki katına çıktığını göstermektedir. Özellikle çocuk ve gençlerde obezitenin hızla artması, gelecekte obeziteye bağlı hastalıkların daha büyük sorunlar yaratacağını göstermektedir.

Türkiye Avrupa’da Obezite Artışında Birinci Sırada!

Türkiye’de de obezite artış oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde 30 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 60’ı fazla kilolu iken yüzde 30’u obezite sorunu yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş altı nüfusta da her 3 çocuktan 1’i obez ya da fazla kilolu olarak belirlenmiştir. Bu durum, obeziteye bağlı sorunların gelecekte de artacağını göstermektedir.

Sağlığı Ciddi Şekilde Tehdit Ediyor!

Obezite, bireylerin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Obezite sorunu yaşayan bireylerde diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, inme ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları sıkça görülmektedir. Ayrıca, kanser riski, uyku apnesi, yağlı karaciğer ve safra yolu hastalıkları ile psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunlar da obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tedaviye Dirençli Obezite Nedenleri

Obezite oranının artmasına rağmen, tedavi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ‘tedaviye dirençli obezite’ sorununa dikkat çekmektedir. Yılmaz, tedaviye dirençli obezitenin artışında yeni zayıflama ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, zayıflama ameliyatlarının kontrolsüz uygulanması ve hatalı diyetlerin rol oynadığını belirtmektedir.

Related Posts

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Antalya’da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: Sürücü Hastaneye Kaldırıldı

Antalya’da otomobil ile motosiklet böyle çarpıştı: Sürücü takla atarak yola savruldu Başını otomobilin camına çarptı o anlar güvenlik kamerasına yansıdı ANTALYA – Antalya’nın Manavgat ilçesinde otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu meydana …

Amasya’da Sağlık Çalışanlarından 23 Nisan Sürprizi

Amasya’da sağlık çalışanları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla evde sağlık hizmeti alan 1,5 yaşındaki Göktuğ Kara’ya sürpriz kutlama yaptı. İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma …

Samsun’da Normal Doğumun Önemi Sempozyumu Düzenlendi

Samsun’da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla “Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu” gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve …

Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, diş fırçalamanın çocuklarda yalnızca alışkanlık değil aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirterek Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir