Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

Akut Gastroenterit Hastalığına Dikkat!

Sağlık alanında uzmanlar, Medicana Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamada, akut gastroenteritin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Mide ve bağırsakları etkileyen bu hastalığın belirtileri arasında ishal, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Virüsler, bakteriler veya parazitlerin neden olduğu akut gastroenterit, hastaneye başvuran bireylerin iyileşmelerine rağmen birkaç gün boyunca hastalığı bulaştırma riski taşıyor.

Hijyen Kurallarına Dikkat!

Medicana Ataköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, hastalığın kontamine su ve gıdalar yoluyla, kirli ellerin ağıza götürülmesi, yetersiz hijyen koşulları gibi nedenlerle bulaşabileceğini vurguluyor. Özer, rotavirüs, norovirüs, adenovirüs gibi virüslerin çocukları etkilediğini, bakterilerin yol açtığı gastroenteritlerde ise Salmonella, Shigella, Escherichia coli gibi mikroorganizmaların hastalığa sebep olabileceğini belirtiyor.

Özellikle yaz aylarında sık görülen bu hastalığın belirtileri arasında bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishalin yer aldığını ifade eden Özer, hijyen kurallarına uyulmaması durumunda hastalığın ciddi risk oluşturabileceğinin altını çiziyor.

Hastalıktan Korunma Yolları

  • Ellerin yemeklerden önce ve sonra, tuvalet kullanımından önce ve sonra mutlaka sabunla yıkanması gerekmektedir.
  • Temiz içme suyu kullanılmalı, sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
  • Gıdaların iyi pişirilmesi, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulması önemlidir.
  • Hasta kişilerin kullandığı mutfak eşyaları paylaşılmamalı, tuvalet temizliğinde klor içeren ürünler tercih edilmelidir.

Dr. Songül Özer, hastalık durumunda antibiyotiklerin sadece bakteriyel vakalarda kullanılması gerektiğini, ishal kesici ilaçların ise mikropların dışarı atılmasını engellediği için kesinlikle kullanılmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, her gün iştahla tükettiğimiz 3 besinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı.

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Aile hekimleri için “6 ay muayeneye gelmeyen hasta” kuralı değişiyor

Aile hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Hekimlerin tepki gösterdiği bir kural da ise değişikliğe gidildi.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?