TCBM analizi: Altın yüzde 77 yükseldi, konut ve otomobile talep arttı

Altın Fiyatlarındaki Artış Konut ve Otomobil Piyasalarını Nasıl Etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan analize göre, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına olan etkisi incelendi.

Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı’nın kaleme aldığı “Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi” başlıklı yazıda, Türkiye genelinde altın mevduat tercihlerindeki farklılaşma ele alındı ve altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasaları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelendi.

Analize göre, altın fiyatları küresel piyasalarda Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde dolar bazında yüzde 77 arttı. Bu artışın nedeni olarak küresel belirsizliklerdeki artış ve merkez bankalarının yoğun altın alımları gösterildi.

Artan altın fiyatları ile Türkiye’de altın mevduatının payının arttığı belirtilen analize göre, altın sahiplerinin servetlerinde ciddi artış yaşadığı vurgulandı. Ayrıca, altın mevduat oranındaki yükselişin konut ve otomobil taleplerini nasıl etkilediği de detaylı bir şekilde incelendi.

Analizden elde edilen verilere göre, altın fiyatlarındaki artış ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi. Bu durum, altın mevduatının oranının yükselmesiyle konut birim fiyatlarının da arttığını gösteriyor.

Aynı şekilde, otomobil satışları da altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduat oranına sahip illerde göreli olarak artış gösterdi. Bu durum, otomobil talebinin konuta göre daha esnek bir şekilde arttığını gösteriyor.

Sonuç olarak, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talebi arttırdığı ve bu durumun fiyatlara yansıdığı belirtildi. “Talep artışı, arzı esnek olmayan konut piyasasında fiyatlarda, arzı nispeten esnek olan otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak karşımıza çıkıyor.” ifadesiyle analizin sonucu özetlendi.

Related Posts

Çekya’da iş dünyası güveni zayıfladı, tüketici morali stabil kaldı

Çek Cumhuriyeti’nde iş dünyası güven endeksi, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 1,0 puanlık bir düşüşle 100 seviyesine geriledi. Bu gerileme, özellikle ticaret ve seçili hizmetler sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı. Ticaret sektöründe güven 98,4 …

Bakan Şimşek’ten İsrail-İran açıklaması: ‘Gereken tedbirler…’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin jeopolitik riskler karşısında kapsamlı şekilde değerlendirildiğini iddia etti. Piyasalarda istikrarın korunması için hazırlıklar yapılıyor.

Tarım sayım seferberliği temmuzda başlıyor

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliğinin temmuz ayında başlaması planlanırken, bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine başlıklarındaki veriler toplanacak.

Bakan Bayraktar: Enerji piyasalarımız oldukça güçlü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: “(İsrail-İran gerilimi) Enerji sektörümüz ve enerji piyasalarımız oldukça güçlü ve dayanıklı durumda” dedi.

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 30,12, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Memurların zamlı maaş senaryosu! İşte meslek meslek ücretler

Temmuz ayında zam alacak memurların şuan ki hesaplamalara göre alacağı zam senaryosu ortaya çıktı. İşte o mesleklerin zamlı maaş tablosu….