Şanlıurfa esnafı uyardı: Bilmediğiniz yerden isot almayın, bakın içine neler katıyorlar

Esnaf Yusuf Kılıç, yaşadığı durumu şu şekilde ifade etti:

“Türkiye Ekonomisi ve Alışveriş Durumu

Esnaf Yusuf Kılıç, Türkiye ekonomisinin etkisi altında olduklarını belirterek alışverişin dramatik bir şekilde azaldığını söyledi. Eskiden alınan ürünlerin neredeyse yarısının artık alınmadığını ifade eden Kılıç, “Ucuz etin tirit olmadığını biliyoruz. Kaynatılmış biber salçası satma noktasına gelsek de satmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynatılmış biber salçasının kilosu 55 TL’ye satılırken, güneşte kurutulmuş biber salçasının fiyatı 300 TL’ye çıkıyor. Aradaki fark oldukça büyük. Ancak, sahte ve hileli ürünlerin piyasada yaygın olduğunu belirten Kılıç, özellikle isotun yapısına katılan hilelerin tehlikeli olduğunu vurguladı. İçine karıştırılan maddelerin sağlığı tehdit ettiğine dikkat çeken esnaf, insanların sağlığının riske atılmaması gerektiğini ifade etti.

“Dışarıdan Urfa İsotu Almayın!”


Şanlıurfa’nın yöresel üretim anlayışına sahip çıkan Kılıç, kötü esnafa müsaade etmediklerini ve şikayet ettiklerini belirtti. İl dışından ürün alırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden esnaf, Urfa isotunun çeşitliliğini anlattı. Kılıç, “Isotun acı, tatlı ve çeşitli renklerde olabileceğini belirtirken, çiğ köfte için mor ve siyah isotlar tercih edildiğini, yemekler için ise kırmızı pul biberin kullanıldığını” söyledi.

Kılıç, “Deli acı” olarak bilinen çok acı isotun da öne çıktığını belirtirken, kişisel olarak bu kadar acıya dayanamadığını söyledi. Ancak, çiğ köfte ve lahmacuna Urfa isotunun katılması gerektiğini belirten Kılıç, “Dışarıdan Urfa isotu almayın!” dedi ve ekledi: “Hayat bir isot gibi olsaydı, yanardık.”

“Fabrikasyon Ürünler Güneşsiz Üretilir”


Diğer bir Urfa isot satıcısı Kemal Catın ise piyasada yaşanan durgunluğa dikkat çekti. Catın, son birkaç aydır piyasada hareketliliğin azaldığını, Türkiye genelinde benzer bir durumun yaşandığını belirtti. Fabrikasyon ve el yapımı isot çeşitlerine sahip olduklarını ifade eden Catın, el yapımı isotların kalitesinin daha yüksek olduğunu söyledi. El yapımı ürünlerin kendileri tarafından üretildiğini ve güneşte kurutulduğunu belirten Catın, bu ürünlerin daha doğal ve lezzetli olduğunu belirtti.

Catın, müşterilerinin genellikle yabancı vatandaşlardan oluştuğunu, ancak yerli müşteri kitlesinin de olduğunu söyledi. Ürünlerinin güneşte kurutularak hazırlandığını ve doğal olduğunu vurgulayan Catın, “Doğal ve el yapımı ürünler her zaman tercih sebebidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Zeytinlik düzenlemesi Samsun’da protesto edildi

Zeytinliklerin madencilik projelerine açılmasını öngören yasa teklifi Samsun’da protesto edildi. Tarım Orkam-Sen Samsun Şube Başkanı Erdem Avcı teklifin doğayı, tarımı ve kırsal yaşamı tehdit ettiğini belirterek, “Bu bir talan planıdır” dedi.

Samsun’da 108 bin 600 kaçak makaron yakalandı

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde düzenlenen operasyonda, 108 bin 600 kaçak makaron (filtreli sigara kağıdı) yakalandı, 1 zanlı gözaltına alındı.

Ardahan’da hafif ticari araç devrildi: 2 kişi yaralandı

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari aracın devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikirler

NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikirler

Güney Koreli fenomene tacizde yeni gelişme: İstenen ceza belli oldu

Kadıköy’de, sosyal medyadan canlı yayın yapan Hyojeong Park (26) isimli Güney Koreli kadını taciz ettiği iddiasıyla tutuklanan 71 yaşındaki Yusuf Ziya A. hakkında, ‘Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İsrail İran gerilimi küresel silahlanma yarışını arttıracak: Uzman isim süreci değerlendirdi

Uluslararası ilişkiler uzmanları, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaların ardından ülkeler arasında yeni bir silahlanma yarışının başlayacağına işaret etti.