Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Shell CEO’su BP’yi Devralma İhtimalini Değerlendirdi

Shell İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times’a verdiği demeçte, BP için olası bir devralma durumunda önceliklerinin kendi hisselerini geri almak olduğunu belirtti. Kendi evlerini düzene koymaları gerektiğini ve büyük satın almalar için daha yapacakları işler olduğunu belirten Sawan, temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Shell sözcüsü, Sawan’ın açıklamalarını doğruladı ve Shell’in mali durumu hakkında bilgi verdi.

MEGA BİRLEŞME KÜRESEL ENERJİ PİYASASINI NASIL ETKİLER?

Shell’in BP’yi satın alması, şirketi küresel enerji devleri Exxon ve Chevron ile rekabet edebilir bir ölçeğe taşıyabilir. Ancak böylesine büyük bir birleşmenin düzenleyici kurumlar tarafından sıkı incelemelerle karşılaşabileceği unutulmamalı.

Shell, beklenenden daha iyi ilk çeyrek kar sonuçlarını açıklamasının ardından 3,5 milyar dolarlık hisse geri alımını başlattı.

Bloomberg kaynakları, Shell’in ya da başka bir şirketin BP’ye karşı hamle yapabileceğini ve mevcut çalışmaların böyle bir duruma hazırlık olabileceğini belirtti. Ancak müzakerelerin henüz erken aşamada olduğu ve Shell’in hisse geri alımlarına odaklanabileceği vurgulandı.

Shell sözcüsü, değer yaratmaya odaklanarak performanslarını sürdürdüklerini belirtirken, BP’den henüz bir açıklama gelmedi.

BP, kârlılık baskısı altında CEO Murray Auchincloss liderliğinde 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satışı, harcama kesintileri ve hisse geri alımları planlıyor. Şirket, yatırımcı güvenini artırmak için çalışırken strateji şefinin görevden alındığını duyurdu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management’ın daha derin maliyet kesintileri talep ettiğini ve bu değişimde etkili olduğunu belirtti. Elliott, BP’deki hissesini artırarak en büyük hissedarlar arasında yer aldı.

Related Posts

Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar

TÜİK verileri gıda fiyatlarının düştüğünü söylese de pazarda gerçekler başka… Kiraz 100 lirayı, dolmalık biber 70 lirayı aşıyor. Ziraat Mühendisleri Odası ve vatandaşlar, artan maliyetler ve düşük alım gücü nedeniyle meyveye ulaşmanın hayal olduğunu söylüyor.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.