Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar

Pazarda Meyve ve Sebze Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayındaki raporuna göre, gıda fiyatlarında %0.3 oranında bir gerileme yaşandığı iddiasına rağmen, çarşı pazarda durum pek iç açıcı değil. Özellikle meyve fiyatlarında hızlı bir artış var. Kiraz 1000 lirayı aşmış durumda, kayısı 100 liraya yükselmiş, bezelye 50 liraya çıkmış, dolmalık biber 70 liraya kadar çıkmış durumda. Domates 50 lira, kuru soğan ise 12 liradan satılıyor.

Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin yorumları farklı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatlarının arz talep dengesine bağlı olduğunu belirtiyor. Tavşan, bu durumda aracıların ve nakliyecilerin masraflarına dikkat çekerken, ürünlerin yetersiz olduğu bu dönemde fiyatların yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

Pazarda vatandaşlarla yapılan görüşmelerde meyve alışverişinin azaldığı görülüyor. Vatandaşlar, meyve fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yaz meyvelerine ulaşamadıklarını ve bu durumu eleştiriyorlar.

Meyvede İndirim Hayal, Beklemeyin!

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi, TÜİK’in verilerinin diğer kaynaklarla örtüşmediğini belirtiyor. Remzi, özellikle TÜRK-İŞ’in gıda enflasyonunu %4 olarak açıkladığını hatırlatıyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve küresel gelişmeler nedeniyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Remzi, mevcut koşullarda fiyatların düşmesinin beklentiler dışında olduğunu ifade ediyor.

Kayısı örneğiyle dikkat çeken Remzi, Malatya’da kayısı üretiminin büyük zarar görmesi nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini belirtiyor. Üretici ile tüketici arasında ortak bir çözüm bulunmadan fiyatlardaki artışın devam edeceğini ifade eden Remzi, tüm tarafların zarar etmeden bir denge bulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …