Pazarda Meyve ve Sebze Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayındaki raporuna göre, gıda fiyatlarında %0.3 oranında bir gerileme yaşandığı iddiasına rağmen, çarşı pazarda durum pek iç açıcı değil. Özellikle meyve fiyatlarında hızlı bir artış var. Kiraz 1000 lirayı aşmış durumda, kayısı 100 liraya yükselmiş, bezelye 50 liraya çıkmış, dolmalık biber 70 liraya kadar çıkmış durumda. Domates 50 lira, kuru soğan ise 12 liradan satılıyor.
Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin yorumları farklı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatlarının arz talep dengesine bağlı olduğunu belirtiyor. Tavşan, bu durumda aracıların ve nakliyecilerin masraflarına dikkat çekerken, ürünlerin yetersiz olduğu bu dönemde fiyatların yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
Pazarda vatandaşlarla yapılan görüşmelerde meyve alışverişinin azaldığı görülüyor. Vatandaşlar, meyve fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yaz meyvelerine ulaşamadıklarını ve bu durumu eleştiriyorlar.
Meyvede İndirim Hayal, Beklemeyin!
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi, TÜİK’in verilerinin diğer kaynaklarla örtüşmediğini belirtiyor. Remzi, özellikle TÜRK-İŞ’in gıda enflasyonunu %4 olarak açıkladığını hatırlatıyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve küresel gelişmeler nedeniyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Remzi, mevcut koşullarda fiyatların düşmesinin beklentiler dışında olduğunu ifade ediyor.
Kayısı örneğiyle dikkat çeken Remzi, Malatya’da kayısı üretiminin büyük zarar görmesi nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini belirtiyor. Üretici ile tüketici arasında ortak bir çözüm bulunmadan fiyatlardaki artışın devam edeceğini ifade eden Remzi, tüm tarafların zarar etmeden bir denge bulması gerektiğini söylüyor.