Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi ve Sağlıklı Yaşam: Önlemler ve İpuçları

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri, dünya çapında ciddi sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsiz yaşam tarzı ve zararlı alışkanlıklar, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturabilmektedir.

Kalp krizlerinin sıklığı incelendiğinde, vakaların neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bunların %25’inin 40 yaş altında ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı dikkat çekicidir. DSÖ, kalp damar hastalıklarının ölüm ve engellilikte başlıca sebep olduğunu belirtirken Türkiye’de, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizi belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen baskı ve ağırlık hissidir. Ayrıca baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve kadınlarda daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Genellikle Sabah Saatlerinde Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde görülür. Harvard Tıp Okulu’ndaki bir araştırma, sabah saatlerinde gerçekleşen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Sabahları, kalp krizlerine yol açabilecek kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin az olması, sabah saatlerinde kalp krizi riskini artırır.

Uzmanlar, sabahları aşırı egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artabilir. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizini ertelemenin ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadır. CDC, her gece en az 7 saat uyumayan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtmektedir.

Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor