IMF, Mali İzleme Raporu Nisan Sayısını Yayımladı
Uluslararası Para Fonu, son yayımladığı Mali İzleme Raporu’nda ekonomik ve mali görünümlerdeki değişikliklere odaklanıyor.
Raporda, ABD’nin tarife kararlarının diğer ülkeler tarafından alınan önlemler ve politika belirsizliklerinin ekonomik görünümü olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Birçok ülkede dezenflasyon sürecinin durakladığı, büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiği bilgisi de raporda yer alıyor.
Mali cephenin karmaşıklaştığına dikkat çekilen raporda, Avrupa’da savunma harcamalarının artması ve dış yardımın zorlaşmasıyla mali görünümün daha da karmaşık hale geldiği belirtiliyor.
Raporda, ülkelerin öncelikle mali yapılarını düzene koymaları gerektiği vurgulanıyor. Kademeli bir mali uyumun sağlanması, borç azaltılması, mali tamponların oluşturulması ve büyüme beklentilerinin iyileştirilmesinin hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.
Kamu Borcunda 2030 Beklentisi
Küresel mali açığın arttığı ve kamu borcunun yüzde 92,3’e yükseldiği belirten raporda, küresel kamu borcunun GSYH’ye oranının 2025’te yüzde 95,1’e yükseleceği öngörülüyor. 2030’da ise bu oranın yüzde 99,6’ya çıkması bekleniyor.
Büyük ekonomilerin kamu borcundaki artışın öne çıktığı raporda, borç seviyelerinin daha da yükselebileceği uyarısı yapılıyor.
IMF yetkilileri tarafından kaleme alınan blog yazısında da kamu borcunun GSYH’ye oranının pandemi seviyelerini aşabileceği ifade ediliyor.