Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece Açlık Hissi Uykudan Daha Fazla

Gece uykusundan açlık hissiyle uyananların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Uzmanlara göre bu durum, sadece basit bir alışkanlık olmayabilir; aslında vücudun önemli bir sağlık sinyali olabilir.

Metabolik Sorun Alarmı Olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan Esen, gece yemek yeme alışkanlığının bir metabolik hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yıllarca sadece psikolojik bir sorun olarak görülen gece yeme sendromunun aslında gizli hipoglisemi veya erken evre insülin direnci gibi metabolik rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini belirtti.

“Bu bir irade meselesi değildir” diyen Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının genellikle kişisel disiplin eksikliğiyle ilişkilendirildiğini ancak bazı kişilerin biyolojik olarak gece saatlerinde aç uyanmaya yatkın olduğunu söyledi. Bu durumun suçluluk hissi yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Aralık Kontrol Edilmeli

Gece saatlerinde özellikle şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tercih edilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Esen, bu durumun vücudun düşen glukoz seviyelerini dengelemek için bir uyarı olduğunu ifade etti. Eğer bu durum sıklaşırsa, bu sağlık sorununun işareti olabileceği konusunda uyardı.

Gece açlık hissiyle birlikte şu belirtilere sahip olanların mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirten Dr. Esen, belirtilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Tanı ve Tedavi İçin Adımlar

Gece yeme davranışının altında metabolik bir neden olup olmadığını belirlemek için bazı testlerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Esen, uygun beslenme planı ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti. Gece yemelerinin sadece bastırılmaması, altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının alışkanlık olarak değil semptom olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzman görüşü alınmadan bu durumun geçiştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.