Gazze’yi teknoloji öldürüyor: Savaşı şekillendiren yapay zeka deneyleri

İsrail Ordusu Yapay Zekayı Savaş Alanında Kullanıyor

İsrail hükümeti, savaşta üstünlük sağlamak için yeni yapay zeka araçları geliştirdi. Yapılan teknoloji deneyleri, çoğu zaman bölge halkı üzerinde ölümcül etkilere yol açarak etik endişelere neden oluyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye ağır bombardıman uygulamaya devam ediyor. 2023 yılının sonlarında, 7 Ekim saldırılarını planlamaya yardım eden üst düzey Hamas komutanlarından İbrahim Biari’yi öldürme planları yapmaya başladı. Ancak İsrail istihbaratı, Gazze’nin altındaki tünel ağında saklandığına inandıkları Biari’yi bulamadı.

Yapay Zekayla Desteklenmiş Yeni Teknoloji

Amerikan gazetesi New York Times’a göre, İsrailli subaylar yapay zeka ile desteklenmiş yeni bir askeri teknoloji kullanmaya başladı. Teknoloji on yıl önce geliştirilmiş ancak savaşta kullanılmamıştı. Biari’yi bulma amacıyla geliştirilen bu teknoloji, İsrail’in Ulusal Güvenlik Ajansı’na eşdeğer olan 8200. Birimindeki mühendisler tarafından kısa sürede sisteme entegre edildi.

Aramalarını Dinleyerek Biari’yi Buldular

Kısa bir süre sonra, İsrail Biari’nin aramalarını dinleyerek ve yapay zeka aracını kullanarak konumunu tespit etti. Bu bilgiyle İsrail, 31 Ekim 2023’te bölgeyi hedef alan hava saldırıları emri verdi ve Hamas yetkilisini böylece öldürdü. Ancak Londra merkezli bir çatışma gözlemcisi olan Airwars’a göre, saldırıda 125’ten fazla sivil de hayatını kaybetti.

Teknoloji Geliştikçe Savaş Alanı Değişiyor

İsrail’in Gazze’deki savaşta yapay zeka destekli askeri teknoloji kullanması, savaş alanında görülmemiş bir dönem başlatıyor. Ordu, bu sistemleri hızlı bir şekilde test edip kullanarak savaş alanını sürekli olarak dönüştürüyor ve bu süreçte sivil kayıplar göz ardı ediliyor.

Yaralı Yüzleri Eşleştiren Sistem

İsrail, son 18 ayda yapay zekayı yüz tanıma yazılımıyla birleştirerek kısmen gizlenmiş veya yaralı yüzleri gerçek kimliklerle eşleştirdi. Aynı zamanda, ordunun potansiyel hava saldırısı hedeflerini belirlemek ve seçmek için yapay zekaya başvurdu.

Benzeri Görülmemiş Bir Ortaklık

İsrail’in yapay zeka cephaneliğini geliştirmesi, 8200. Birim’deki askerlerle Google, Microsoft ve Meta gibi teknoloji şirketlerinde çalışan yedek askerler arasındaki ortaklık sayesinde gerçekleşti. Ancak teknolojilerin konuşlandırılması, birçok yanlış tanımlamaya, tutuklamaya ve maalesef sivil ölümlere neden oluyor. Avrupalı ve Amerikalı savunma yetkilileri, İsrail’in yapay zeka araçlarıyla gerçek zamanlı savaşlarda deneyler yapma konusunda lider olduğunu belirtiyor.

Teknolojiler, beraberinde ciddi etik soruları da getiriyor.

Related Posts

Türkiye’nin fındık ihracatının yüzde 33’ü Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-haziran dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 33’ü Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Naci Görür’den Celal Şengör mesajı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür meslektaşı Prof. Dr. Celal Şengör’ü Japonya’dan aldığı ödülü tebrik etti.

Marketteki kahverengi yumurtalar artık satılmıyor

ABD’de halk sağlığı alarmda… En çok tüketilen yumurta türleri arasında yer alan kahverengi yumurtalar için acil geri çağırma başlatıldı.

Roma art arda patlamalarla sarsıldı: Çok sayıda yaralı var

İtalya’nın başkenti Roma’da sabah saatlerinde bir gaz deposunda meydana gelen patlamalar paniğe yol açtı. Olayda en az 21 kişi yaralandı, çevredeki binalar zarar gördü.

Yardım bekleyenleri eğlenerek hedef alıyorlar

İşgalci İsrail ordusu, ateşkes müzakerelerine rağmen Gazze’de katliam işlemeye sürdürüyor.

İsrail’deki Batı Şeria’yı ilhak çağrılarına Arap ülkelerinden tepki

Arap ülkeleri, İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme çağrılarına tepki gösterdi. Bunun barışı zorlaştıran tehlikeli bir eylem olduğunu belirten ülkeler, ilhakın uluslararası hukukun açık ihlali anlamına geldiğini kaydetti.