Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru, Gözlem İpuçları ve Özellikleri

Gökyüzünün en muhteşem görsel şölenlerinden biri olan Eta Aquarid meteor yağmuru, şu günlerde en yüksek noktasına ulaşacak ve meraklılarının atmosferden geçen sayısız meteoru görme fırsatı olacak.

Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan kopan parçaların neden olduğu bu meteor yağmuru, NASA’ya göre hızla hareket eden göktaşları ve uzun, parlak kuyruklarıyla bilinmektedir.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde en yoğun aktivitesini yaşayacak olan Eta Aquarid meteor yağmurunda, karanlık ve kırsal bölgelerde saatte 50 meteor görülebileceği tahmin edilmektedir.

Güney yarımküredeki gözlemcilerin en iyi manzarayı yakalayacağı düşünülürken, kuzey yarımküredeki izleyicilerin özellikle ışık kirliliği olmayan kırsal alanlarda saatte 10 meteora şahitlik edebileceği belirtilmektedir.

20 Nisan’dan beri aktif olan Eta Aquarid meteor yağmuru, farklı uzmanlara göre en yoğun etkinliğini 5 veya 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecektir.

Gözlemcilerin en iyi sonuçları alabilmek için sabaha karşı 03:00 ile güneşin doğuşuna kadar gökyüzüne bakmaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’den de aynı saatlerde meteorların gözlemlenebileceği belirtilmektedir.

En iyi deneyimi yaşamak isteyenler, gözlerini karanlığa en az 30 dakika alıştırarak meteorları daha rahat gözlemleyebilirler. Hızlı geçen meteorlar nedeniyle teleskop veya dürbün gerekmeyecektir.

5-6 Mayıs tarihlerinde zirvesini yaşayacak olsa da Eta Aquarid meteor yağmuru, mayıs ayının sonuna kadar hafifleyerek devam edecektir.

  • Yılın ilk meteor yağmuru hakkında detaylar ve gözlem ipuçları
  • Geminid meteor yağmurunu ne zaman ve nereden gözlemleyebilirsiniz?

Halley Kuyruklu Yıldızı ve Eta Aquaridlerin Özellikleri

Eta Aquarid meteor yağmuru, aslında Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçen Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bir mirasıdır.

Her yıl, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz izi yakınından geçerken meteor yağmurları yaşanmaktadır.

Kuyruklu yıldızdan kopan ve kum tanesinden küçük parçacıklar, Dünya’nın atmosferine saatte 65 kilometre hızla girerek çarpma yapmaktadır.

Parçacıkların atmosfere hızlı girişi yoğun bir sürtünme oluşturur ve buharlaşarak parlak ışıma meydana getirir, bizim gözlemlerimizde bu olayı meteorolar olarak algılarız.

Eta Aquarid meteorları, yavaş meteor yağmurlarının aksine hızlı ve keskin ışımalar yaratarak ışık izleri oluştururlar.

Bazı durumlarda kuyruklu yıldızdan kopan parçalar daha büyük olabilir ve ateş topları şeklinde parlak ışımalar meydana getirebilirler, bu da meteor yağmurunun en ilgi çekici anlarından biridir.

Mayıs ayında Eta Aquarid gözlemlemenin yanı sıra, 12 Mayıs’ta dolunay, 27 Mayıs’ta yeni ay ve 22-24 Mayıs arasında Ay, Venüs ve Mars’ın gökyüzündeki buluşmasına tanık olabilirsiniz.

  • Geminid meteor yağmuru nedir ve bu akşam nereden izlenebilir?
  • Fotoğraflar eşliğinde Perseid meteor yağmuru gözlemleri

Related Posts

Elektronik devrimi başlıyor: Bin kat daha hızlı hale gelebilir

Bilim insanları, yeni bir yöntemle elektronik malzemelerin özelliklerini değiştirebildiklerini ve bununla birlikte elektronik cihazların işlem hızını bin katına kadar artırabileceklerini keşfettiler.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.