Bebekler için mini dil deneyi: Sandığımızdan erken öğreniyorlar

Bebekler Dil Seslerini Daha Erken Öğreniyor

Uzun zamandır bebeklerin altı ila on iki ay arasında ana dillerinin seslerine uyum sağlamaya başladığı düşünülüyordu. Ancak yapılan son araştırmalar, bebeklerin dil seslerinin nasıl üretildiğini çok daha erken kavrayabildiğini gösteriyor.

Bebekler doğduklarında, farklı dillerin seslerini birbirinden ayırt edebilme becerisine sahiptir. Örneğin, İngilizce konuşulan bir evde büyüyen bebek, Hintçe veya Mandarin gibi farklı ses farklarını tanıyabilir. Ancak bu yetenek, altıncı aydan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar ve bebekler kendi ana dillerinde sıkça duydukları seslere odaklanır.

Örneğin, İngilizce konuşan yetişkinlerin zorlandığı “r” ve “l” seslerini, bebekler kolayca ayırt edebilir. Ancak, altıncı aydan itibaren duymadıkları sesleri ayırt etme yeteneklerini kaybetmeye başlarlar. Buna “algısal uyum” adı verilir.

Şimdiye kadar, araştırmacılar bu uyum sürecinin dil öğrenmek için bir ön koşul olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni bulgular, bebeklerin dört aylıkken bile seslerin nasıl üretildiğini anlamaya başladığını gösteriyor.

Araştırmacılar, dört ila altı aylık 34 bebeğin katıldığı bir deney gerçekleştirdi. Bebekler için özel olarak tasarlanan iki yapay mini-dil oluşturuldu.

  • Bir dilde dudakla üretilen sesler (“b” ve “v”) kullanıldı.
  • Diğer dilde ise dil ucuyla üretilen sesler (“d” ve “z”) yer aldı.

Bu kelimeler (“bivawo” veya “dizalo” gibi) özel birer çizgi film karakteriyle eşleştirildi. Bebeklere kelime dinletilirken eşleşen görüntüler gösterildi.

Sonrasında deney değiştirildi. Bebekler, sesleri duymadan sadece konuşan bir kişinin yüzünü izlediler. Ekrandaki kişi, yeni kelimeler söylerken bazı durumlarda önce öğrendikleri mini-dille eşleşen bir yüz hareketi yaparken bazı durumlarda eşleşmeyen bir hareket sergiliyordu.

Araştırmacılar, bebeklerin en çok ilgisini çeken şeyin, önce öğrendikleriyle eşleşen yüz hareketleri olduğunu fark etti. Bu da bebeklerin yalnızca dinlemekle kalmayıp, öğrenme sürecine aktif olarak katıldığını gösterdi.

Bu çalışma, dört aylık bebeklerin konuşma seslerinin nasıl üretildiğini fark edebildiğini ortaya koyuyor. Yani bebekler, sadece sesleri dinlemekle kalmıyor, bu seslerin nasıl çıkarıldığını da gözlemleyerek öğreniyor.

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Windows 11’e eklenecek yapay zeka modeli Microsoft Mu tanıtıldı

Microsoft’un yeni yapay zekâ modeli Mu, Phi Silica’nın küçük ama zeki kardeşi olarak Windows’larda görev alacak.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.