ABD’li fotoğraf sanatçısından Almanya’ya İsrail suçlaması

Posted by

ABD’li Fotoğraf Sanatçısı Nan Goldin, Almanya’yı İsrail Suçlamasıyla Eleştirdi

ABD’li fotoğraf sanatçısı Nan Goldin, Almanya’yı, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da işlediği soykırımı görmezden gelmekle suçladı. Goldin, başkent Berlin’de bulunan Nationalgalerie binasında kendi eserlerinden oluşan “This will not end well (Bunun sonu iyi bitmeyecek)” adlı serginin açılışına katıldı.

Alman basınına yansıyan haberlere göre, Goldin’in yaptığı konuşma Filistin, Lübnan ve İsrail’de hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Filistinli diasporanın Almanya’da en büyük olduğunu belirten Goldin, “Yine de protestolara polis köpekleriyle müdahale ediliyor.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Goldin, İsrail ordusu tarafından öldürülen 47 bin kişinin yarısının çocuk olduğuna dikkat çekerek, “Rahatsız mı oldunuz? Umarım.” dedi. Goldin, Gazze’de çocukların hedef alındığını ve çocuklara karşı bir savaş yapıldığını vurgulayarak, “Almanya, bunu duymaktan korkuyor musun? Bu çocuklara karşı bir savaş.” şeklinde konuştu.

“Bunu Duymak Seni Korkutuyor mu Almanya?”

Filistin’de bir sonraki jenerasyonun yok edilmek istendiğini belirten Goldin, “Dinliyor musun Almanya? Birleşmiş Milletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi, hatta Papa bile soykırımdan söz ediyor, sadece Almanya değil. Bunu duymak seni korkutuyor mu Almanya?” diye sordu. Goldin, Filistin’in altyapısının tamamen yıkıldığını ve bunun kültürel bir soykırım olduğunu vurgulayarak, “Hastaneler, okullar, üniversiteler, kütüphaneler. Bu aynı zamanda kültürel bir soykırımdır. Almanya, bunu neden göremiyorsun?” ifadelerini kullandı.

Yahudi kökenli olan Goldin, büyükannesi ve büyükbabasının Rusya’daki katliamlardan kaçtığını ve Nazi Holokostu ile büyüdüğünü belirterek, “Gazze’de gördüklerim bana büyükanne ve büyükbabamın kaçtığı pogromları hatırlatıyor.” dedi. Goldin’in sözlerini destekleyen dinleyiciler alkışlarken, Prusya Kültürel Miras Vakfı Başkanı Herrmann Parzinger, Goldin’in sözlerini kınayarak bu ifadelerin “tahammül edilemez” olduğunu savundu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir