AB’den İsrail’e Gazze tepkisi: Ortaklık Anlaşması gözden geçirilecek

AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesine Karar Verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e bakışında Gazze’de yaşananlar bağlamında ciddi değişiklik sinyalleri dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda İsrail’e tepki olarak siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi destek görmemişken, şimdi Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesine karar verildi.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması, ilişkileri geniş yelpazede düzenleyen bir içeriğe sahip. Anlaşmanın ikinci maddesi, ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı temelinde olacağını vurguluyor.

Hollanda’nın, bu maddenin İsrail tarafından ihlal edilip edilmediğinin tespiti için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

  • İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları hakkında neler biliniyor?

İnsani yardıma engel sertleştirdi

AB bakanlarının, ikinci madde temelinde gözden geçirme kararı almaları İsrail’e güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda ülkenin İsrail’e karşı daha sert tavır takınmasında bu ülkenin Gazze’ye insani yardımı engellemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gözden geçirme sürecini başlatacak olan AB Komisyonu, İsrail’in anlaşmanın ilgili maddesini ihlal edip etmediğini analiz edecek ve sonucu üye devletlere iletecek.

  • Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı: İsrail’in kredisi tükeniyor mu?

Bir sonraki aşama ne?

İsrail’in anlaşmanın ikinci maddesini ihlal edip etmediğine ilişkin karar, Brüksel’deki AB Komisyonu’nun belirleyici olacak. İhlal durumunda yaptırım önerisinde bulunabilecek.

Komisyon, İsrail’in ihlalde bulunduğunu tespit ederse anlaşmanın askıya alınması teknik olarak mümkün olacak.

Anlaşmanın siyasi kısmının askıya alınabilmesi için üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Ticari boyuta yönelik askıya alma işlemi için ise nitelikli çoğunluk yeterli olacak.

Geçmişte de AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı olmuştu. Üye ülkeler 13 yıl önce Gazze için İsrail’e karşı önlem almış, 2012’de Ortaklık Konseyi askıya alınmış ve on yıl boyunca askıda kalmıştı. İsrail, AB’nin en önemli ticaret ortağı konumunda.

Related Posts

Zeytinlik düzenlemesi Samsun’da protesto edildi

Zeytinliklerin madencilik projelerine açılmasını öngören yasa teklifi Samsun’da protesto edildi. Tarım Orkam-Sen Samsun Şube Başkanı Erdem Avcı teklifin doğayı, tarımı ve kırsal yaşamı tehdit ettiğini belirterek, “Bu bir talan planıdır” dedi.

Samsun’da 108 bin 600 kaçak makaron yakalandı

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde düzenlenen operasyonda, 108 bin 600 kaçak makaron (filtreli sigara kağıdı) yakalandı, 1 zanlı gözaltına alındı.

Ardahan’da hafif ticari araç devrildi: 2 kişi yaralandı

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari aracın devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikirler

NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikirler

Güney Koreli fenomene tacizde yeni gelişme: İstenen ceza belli oldu

Kadıköy’de, sosyal medyadan canlı yayın yapan Hyojeong Park (26) isimli Güney Koreli kadını taciz ettiği iddiasıyla tutuklanan 71 yaşındaki Yusuf Ziya A. hakkında, ‘Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İsrail İran gerilimi küresel silahlanma yarışını arttıracak: Uzman isim süreci değerlendirdi

Uluslararası ilişkiler uzmanları, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaların ardından ülkeler arasında yeni bir silahlanma yarışının başlayacağına işaret etti.