AB’den İsrail’e Gazze tepkisi: Ortaklık Anlaşması gözden geçirilecek

AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesine Karar Verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e bakışında Gazze’de yaşananlar bağlamında ciddi değişiklik sinyalleri dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda İsrail’e tepki olarak siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi destek görmemişken, şimdi Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesine karar verildi.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması, ilişkileri geniş yelpazede düzenleyen bir içeriğe sahip. Anlaşmanın ikinci maddesi, ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı temelinde olacağını vurguluyor.

Hollanda’nın, bu maddenin İsrail tarafından ihlal edilip edilmediğinin tespiti için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

  • İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları hakkında neler biliniyor?

İnsani yardıma engel sertleştirdi

AB bakanlarının, ikinci madde temelinde gözden geçirme kararı almaları İsrail’e güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda ülkenin İsrail’e karşı daha sert tavır takınmasında bu ülkenin Gazze’ye insani yardımı engellemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gözden geçirme sürecini başlatacak olan AB Komisyonu, İsrail’in anlaşmanın ilgili maddesini ihlal edip etmediğini analiz edecek ve sonucu üye devletlere iletecek.

  • Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı: İsrail’in kredisi tükeniyor mu?

Bir sonraki aşama ne?

İsrail’in anlaşmanın ikinci maddesini ihlal edip etmediğine ilişkin karar, Brüksel’deki AB Komisyonu’nun belirleyici olacak. İhlal durumunda yaptırım önerisinde bulunabilecek.

Komisyon, İsrail’in ihlalde bulunduğunu tespit ederse anlaşmanın askıya alınması teknik olarak mümkün olacak.

Anlaşmanın siyasi kısmının askıya alınabilmesi için üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Ticari boyuta yönelik askıya alma işlemi için ise nitelikli çoğunluk yeterli olacak.

Geçmişte de AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı olmuştu. Üye ülkeler 13 yıl önce Gazze için İsrail’e karşı önlem almış, 2012’de Ortaklık Konseyi askıya alınmış ve on yıl boyunca askıda kalmıştı. İsrail, AB’nin en önemli ticaret ortağı konumunda.

Related Posts

Eğlence mekanında tekmeli, yumruklu ‘hesap’ kavgası kamerada

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki bir eğlence mekanında hesap yüzünden 2’si kadın 4 turist ile çalışanlar arasında çıkan tekmeli ve yumruklu kavga cep telefonuyla görüntülendi. Olayla ilgili 5 iş yeri çalışanı gözaltına alındı.

Bakan Rubio, “şişirilmiş ve boğulmuş” olarak tanımlamıştı; ABD Dışişleri Bakanlığı’nda 1300’ü aşkın personel işten çıkarıldı

Bakan Rubio, “şişirilmiş ve boğulmuş” olarak tanımlamıştı; ABD Dışişleri Bakanlığı’nda 1300’ü aşkın personel işten çıkarıldı

Artık evden çıkmayanı bile yakalıyor! Dikkatli olun, hızla yayılıyor

Fransa-Almanya sınırına yakın bir bölgede, hiç seyahat etmeyen bir kişiye sivrisinek yoluyla chikungunya virüsü bulaştı. Uzmanlara göre tehlike artık çok daha yakın, bulaş riski hızla yayılıyor.

Son dakika… CHP’li Şile Belediyesi’ne şafak operasyonu! Başkan Özgür Kabadayı gözaltına alındı

İstanbul Emniyeri’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele ekipleri CHP’li Şile Belediyesi’ne gerçekleştirilen operasyonda başkan Özgür Kabadayı gözaltına alındı.

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.