İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Beyin Cerrahından Beslenme Uyarısı: İşte Beynin Düşmanları!

Sevdiğiniz atıştırmalıkların beyniniz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük etkileri olabilir. Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, takipçilerini beyin sağlığı açısından zararlı olabilecek üç yaygın besin hakkında uyardı.

Meslek hayatı boyunca 1.000’in üzerinde beyin ameliyatı gerçekleştirdiğini belirten Dr. Sunkara, özellikle bilişsel gerilemeyi önlemede beslenmenin kilit rol oynadığını belirtti. Bilişsel bozukluk; Hafıza kaybı, bulanık düşünme, muhakeme ve problem çözme becerilerinde azalma gibi sorunları içerebilir.

Instagram’da @Dr_Raveesh kullanıcı adıyla paylaştığı sağlık ipuçları ve beyin cerrahisine dair videolarla 50.000’den fazla takipçiye ulaşan Dr. Sunkara’nın bazı videoları milyonlarca kez izlendi. Özellikle kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili videosu, birçok kişinin dikkatini çekti ve şaşırttı.

KIZARTMALAR VE PAKETLİ ÜRÜNLERDEN KAÇININ

Dr. Sunkara’ya göre, en zararlı besinlerin başında trans yağ içeren kızartmalar ve paketli ürünler geliyor. Bu ürünlerin beyin iltihabına neden olduğunu belirten Sunkara, uzun vadede ise ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Dr. Sunkara’nın bu tezi 2014 yılındaki bilimsel çalışmayla da örtüşüyor. ‘Doymuş ve Trans Yağlar ile Bunama Arasındaki İlişki’ başlıklı derlemede, bu tür gıdaların bunama riskini artırabileceği ifade ediliyor.

YÜKSEK ŞEKER İÇEREN İÇECEKLER

İkinci sırada ise yüksek şeker içeren içecekler var. Dr. Sunkara bu içeceklere dair ise şunları söylüyor:

“Sıvı formda alınan yüksek şeker, ani kan şekeri yükselmelerine yol açar. Bu ani dalgalanmalar zamanla beyin yorgunluğuna neden olur ve uzun vadede beynin küçülmesine dahi yol açabilir.”

Şekerli içeceklere dair yapılan bilimsel bir çalışmada da şekerli içeceklerin azaltılmasının bilişsel bozukluklara karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor.

BEYİN DÜŞMANI: İŞLENMİŞ GIDALAR

Dr. Sunkara’nın üçüncü uyarısı ise ultra işlenmiş gıdalar üzerine. Ünlü doktor, bu tür yiyeceklerin bağırsaklarda sorunlara neden olduğunu bunun da bağırsak-beyin eksenini bozduğunu ifade ediyor. Çünkü beyin verilenle çalışır!

Ultra işlenmiş gıdalar, sadece evde yapılan işlenmiş yemeklerden farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçen bu ürünler, yapay renklendiriciler, aromalar ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerir.

Related Posts

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Aile hekimleri için “6 ay muayeneye gelmeyen hasta” kuralı değişiyor

Aile hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Hekimlerin tepki gösterdiği bir kural da ise değişikliğe gidildi.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.