TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Türk Tabipleri Birliği: Kenevirin Serbestleştirilmesi Sağlık Açısından Risk Taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinde yer alan “kenevir” maddesi hakkında kamuyuna bilgi notu yayımlayarak uyardı. TTB, kenevirin sadece tıbbi kullanımının güvenli olduğunu, bireysel veya kozmetik amaçlarla serbest hale getirilmesinin ciddi riskler içerdiğini vurguladı.

TTB Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiride, kenevirin psikoaktif etkileri ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Bilgi notunda şu başlıklar ön plana çıktı:

  • “Kenevir karmaşık ve riskli bir bitkidir”

TTB, kenevirin dünya genelinde en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olduğunu belirterek, içerdiği yaklaşık 400 kimyasal madde arasında özellikle sinir sistemi üzerinde zıt etkilere sahip delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerine dikkat çekti. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımın psikozlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

  • “Tıbbi kullanımı sınırlı, etkileri net değil”

Bazı ülkelerde belirli hastalıklar için tıbbi amaçla kullanılan kenevirin etkinlik ve güvenilirlik açısından yetersiz verilere sahip olduğu belirtildi. Tıbbi kullanıma bağlı olarak baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, öfori ve sersemlik gibi yan etkilerin bildirildiği ifade edildi.

  • “Tıbbi olmayan kullanımlar sağlık sorunlarına yol açıyor”

TTB, esrarın tıbbi olmayan amaçlarla sigara, e-sigara, nargile gibi çeşitli yöntemlerle de kullanıldığını belirterek; kısa vadede bilinç bozuklukları, halüsinasyon ve kusma gibi olumsuz etkileri uzun vadede ise bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçları doğurabileceğini bildirdi. Ayrıca esrar kullananların trafik kazalarına karışma oranlarının yüksek olduğu belirtildi.

  • “Yasa hazırlanırken tarafların görüşü alınmalı”

TTB, düzenlemenin ilgili tarafların ve bilimsel verilerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini ve sağlık ve tarım bakanlıkları ile meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı.

  • “Mevcut yasa teklifinden çıkarılmalı”

TTB’nin açıklamasının sonunda, “Kenevirin tıbbi sınırlı kullanımı dışında kişisel kullanıma izin veren bir kenevir piyasasının oluşturulmaması gerektiğini ve yasa teklifinden çıkarılması gerektiğini” belirtti.

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Aile hekimleri için “6 ay muayeneye gelmeyen hasta” kuralı değişiyor

Aile hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Hekimlerin tepki gösterdiği bir kural da ise değişikliğe gidildi.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.