Japonya tuhaf bebek isimlerini rafa kaldırmak için kurallar getiriyor

Japonya’da Ebeveynler Artık “Kirakira” İsimler Kullanamayacak

“Kirakira” yani “parlak” ya da “ışıltılı” isimler olarak bilinen bu alışılmadık tercihler, yerel yönetimler için bürokratik karmaşaya yol açarken, bazı durumlarda çocukların arkadaşları tarafından alaya alınmasına da neden oluyordu.

Sadece resmi telaffuzlar geçerli olacak

Aile kütüğü yasasında yapılan değişiklikle birlikte, ebeveynlerin kullandığı kanji karakterlerin telaffuzlarını resmi makamlara bildirmesi zorunlu hale getirildi.

Artık yalnızca resmî olarak tanınan okunuşlara izin verilecek. Hükümet bu adımı, okullarda, hastanelerde ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan karışıklığı sona erdirmek için attı.

Pikachu’dan ‘Şeytan’a uzanan isim listesi

1990’lı yıllardan bu yana süren kirakira isim tartışmaları, çocuklara verilen sıra dışı adların artmasıyla gündemde kalmaya devam etti.

Pikachu (Pokémon karakteri), Naiki (Nike markası), Daiya (Elmas), Pū (Winnie the Pooh) ve Kitty (Hello Kitty) gibi isimlerin yanı sıra, Ōjisama (Prens) ve Akuma (Şeytan) gibi isimler de tepki çekti.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın eski başkanı Seiko Hashimoto’nun oğullarına, doğdukları olimpiyat şehirlerinden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino (Torino) isimlerini vermesi de tartışma yaratan örnekler arasında yer aldı.

Bireyselliğe vurgu yapan ebeveynler tepki gösteriyor

Japon toplumunda bireylerin genellikle normlara uyma baskısı altında yaşadığına dikkat çeken bazı ebeveynler, bu tür isim tercihlerinin yaratıcı bir özgürlük alanı sunduğunu savunuyor.

Ancak yetkililer, bazı kanji karakterlerinin ilk bakışta okunamayacak kadar karmaşık olduğunu ve bu durumun dijitalleşme süreçlerini de zorlaştırdığını vurguluyor.

Yeni düzenleme kapsamında, geleneksel okunuşlardan bariz şekilde sapan isimler için ebeveynlerden yazılı açıklama istenecek. Uygun bulunmayan isimler için alternatif öneriler sunulması talep edilecek.

Yasa kapsamında izin verilen yaklaşık 3.000 kanji karakterin birçoğu çeşitli okunuşlara sahip olsa da, aşırıya kaçan isimlerin reddedileceği belirtiliyor.

Bu adım, Japonya’nın aile kütüğü sistemi olan “koseki”ye yapılan nadir müdahalelerden biri olarak öne çıkıyor.

Related Posts

‘Kanunlar Saray’a uyduruldu’

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeler, üç ayrı torba kanun teklifi ile yine Meclis’e gönderildi ve hiçbir değişiklik yapılmadan komisyonlarda benimsendi.

Gençlerden İmamoğlu maskeli protesto

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ses ve görüntülerinin İstanbul’da yasaklanmasını protesto eden gençler; İmamoğlu maskeleriyle toplu taşımaya bindi.

AB’den Suriye ile ilgili yeni karar

Avrupa Birliği Konseyi, 20 Mayıs’ta varılan siyasi uzlaşmayı hayata geçirerek, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırıldığını açıkladı.

Kremlin: İstanbul, bir sonraki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri olabilir

Kremlin: İstanbul, bir sonraki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri olabilir

Rusya ve Çin endişeli: ABD dünyanın dengelerini değişterecek silahı nasıl çalışacak?

Trump’ın “Altın Kubbe” adını verdiği uzay temelli füze savunma projesi, nükleer bir silahlanma yarışını tetikleme riski nedeniyle Çin, Rusya ve Küresel Güney’in sert tepkisini çekti. Washington, hipersonik tehditlere karşı kalkan kurmayı hedeflerken Pekin ve Moskova bu planın küresel istikrarı tehdit ettiğini savunuyor.

Çin’de fabrika havaya uçtu: Şehir savaş alanına döndü

Çin’in Şandong eyaletinde bir kimyasal fabrikanın havaya uçması sonucu en az beş kişi öldü, altı kişi kayboldu. Geçen yıl güvenlik riskleri nedeniyle uyarı alan tesis, Eylül ayında ödül almıştı.