TCBM analizi: Altın yüzde 77 yükseldi, konut ve otomobile talep arttı

Altın Fiyatlarındaki Artış Konut ve Otomobil Piyasalarını Nasıl Etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan analize göre, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına olan etkisi incelendi.

Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı’nın kaleme aldığı “Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi” başlıklı yazıda, Türkiye genelinde altın mevduat tercihlerindeki farklılaşma ele alındı ve altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasaları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelendi.

Analize göre, altın fiyatları küresel piyasalarda Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde dolar bazında yüzde 77 arttı. Bu artışın nedeni olarak küresel belirsizliklerdeki artış ve merkez bankalarının yoğun altın alımları gösterildi.

Artan altın fiyatları ile Türkiye’de altın mevduatının payının arttığı belirtilen analize göre, altın sahiplerinin servetlerinde ciddi artış yaşadığı vurgulandı. Ayrıca, altın mevduat oranındaki yükselişin konut ve otomobil taleplerini nasıl etkilediği de detaylı bir şekilde incelendi.

Analizden elde edilen verilere göre, altın fiyatlarındaki artış ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi. Bu durum, altın mevduatının oranının yükselmesiyle konut birim fiyatlarının da arttığını gösteriyor.

Aynı şekilde, otomobil satışları da altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduat oranına sahip illerde göreli olarak artış gösterdi. Bu durum, otomobil talebinin konuta göre daha esnek bir şekilde arttığını gösteriyor.

Sonuç olarak, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talebi arttırdığı ve bu durumun fiyatlara yansıdığı belirtildi. “Talep artışı, arzı esnek olmayan konut piyasasında fiyatlarda, arzı nispeten esnek olan otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak karşımıza çıkıyor.” ifadesiyle analizin sonucu özetlendi.

Related Posts

Almanya’dan Schengen hamlesi: O hak temmuz itibarıyla kaldırılıyor!

Almanya, vize başvurularında önemli bir değişikliğe giderek itiraz hakkını kaldırıyor. Yeni uygulama, yoğun başvuru yapılan ülkelerde süreci doğrudan etkileyecek. Başvuru sahipleri artık sadece yeniden başvuru ya da dava yoluna gidebilecek.

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Altın fiyatlarında yön arayışı sürüyor: Haftaya yükselişle başladı!

30 Haziran 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 30 Haziran 2025 Pazartesi altın fiyatları…

Türkiye ile Suriye arasında sınırlar kalktı! Artık aktarma yapılmayacak

Uraloğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu” kapsamında açıklamalarda bulundu. Türk ve Suriyeli heyetlerin bir araya gelerek, kara yolu taşımalarının yeniden başlaması konusunda anlaşmaya vardıklarını …

Orta Doğu’da ateşkes, piyasalarda bahar havası estirdi: Gözler ABD verilerinde

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin yatışmasıyla risk iştahı artarken, ABD ve Avrupa borsaları haftayı rekorlarla tamamladı. Yatırımcılar şimdi gözünü Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD istihdam verilerine çevirdi. Asya’da teknoloji hisseleri yükselirken, Türkiye’de ise gözler enflasyon verilerine odaklandı.

Yoksulluk artar işsiz sayısı katlanır

CHP’ye açılan kurultay davası, gündemin ilk sırasında. Ekonomistler pazartesi günü olası kurultay iptalinin krizi derinleştireceğini ve yoksulluğu artıracağını vurguladı.