Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru, Gözlem İpuçları ve Özellikleri

Gökyüzünün en muhteşem görsel şölenlerinden biri olan Eta Aquarid meteor yağmuru, şu günlerde en yüksek noktasına ulaşacak ve meraklılarının atmosferden geçen sayısız meteoru görme fırsatı olacak.

Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan kopan parçaların neden olduğu bu meteor yağmuru, NASA’ya göre hızla hareket eden göktaşları ve uzun, parlak kuyruklarıyla bilinmektedir.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde en yoğun aktivitesini yaşayacak olan Eta Aquarid meteor yağmurunda, karanlık ve kırsal bölgelerde saatte 50 meteor görülebileceği tahmin edilmektedir.

Güney yarımküredeki gözlemcilerin en iyi manzarayı yakalayacağı düşünülürken, kuzey yarımküredeki izleyicilerin özellikle ışık kirliliği olmayan kırsal alanlarda saatte 10 meteora şahitlik edebileceği belirtilmektedir.

20 Nisan’dan beri aktif olan Eta Aquarid meteor yağmuru, farklı uzmanlara göre en yoğun etkinliğini 5 veya 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecektir.

Gözlemcilerin en iyi sonuçları alabilmek için sabaha karşı 03:00 ile güneşin doğuşuna kadar gökyüzüne bakmaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’den de aynı saatlerde meteorların gözlemlenebileceği belirtilmektedir.

En iyi deneyimi yaşamak isteyenler, gözlerini karanlığa en az 30 dakika alıştırarak meteorları daha rahat gözlemleyebilirler. Hızlı geçen meteorlar nedeniyle teleskop veya dürbün gerekmeyecektir.

5-6 Mayıs tarihlerinde zirvesini yaşayacak olsa da Eta Aquarid meteor yağmuru, mayıs ayının sonuna kadar hafifleyerek devam edecektir.

  • Yılın ilk meteor yağmuru hakkında detaylar ve gözlem ipuçları
  • Geminid meteor yağmurunu ne zaman ve nereden gözlemleyebilirsiniz?

Halley Kuyruklu Yıldızı ve Eta Aquaridlerin Özellikleri

Eta Aquarid meteor yağmuru, aslında Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçen Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bir mirasıdır.

Her yıl, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz izi yakınından geçerken meteor yağmurları yaşanmaktadır.

Kuyruklu yıldızdan kopan ve kum tanesinden küçük parçacıklar, Dünya’nın atmosferine saatte 65 kilometre hızla girerek çarpma yapmaktadır.

Parçacıkların atmosfere hızlı girişi yoğun bir sürtünme oluşturur ve buharlaşarak parlak ışıma meydana getirir, bizim gözlemlerimizde bu olayı meteorolar olarak algılarız.

Eta Aquarid meteorları, yavaş meteor yağmurlarının aksine hızlı ve keskin ışımalar yaratarak ışık izleri oluştururlar.

Bazı durumlarda kuyruklu yıldızdan kopan parçalar daha büyük olabilir ve ateş topları şeklinde parlak ışımalar meydana getirebilirler, bu da meteor yağmurunun en ilgi çekici anlarından biridir.

Mayıs ayında Eta Aquarid gözlemlemenin yanı sıra, 12 Mayıs’ta dolunay, 27 Mayıs’ta yeni ay ve 22-24 Mayıs arasında Ay, Venüs ve Mars’ın gökyüzündeki buluşmasına tanık olabilirsiniz.

  • Geminid meteor yağmuru nedir ve bu akşam nereden izlenebilir?
  • Fotoğraflar eşliğinde Perseid meteor yağmuru gözlemleri

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Windows 11’e eklenecek yapay zeka modeli Microsoft Mu tanıtıldı

Microsoft’un yeni yapay zekâ modeli Mu, Phi Silica’nın küçük ama zeki kardeşi olarak Windows’larda görev alacak.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.