Rahim ağzı kanseri hakkında bilmediğiniz gerçekler: Kimler daha fazla risk altında?

Rahim ağzı (serviks), kadınlarda en sık görülen kanserler arasında dünya genelinde 4’üncü; Türkiye’de ise 10’uncu sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine atıfta bulunulan açıklamada, 2022’de dünya genelinde 662 bin 301 serviks kanseri vakasının tespit edildiği, aynı yıl içinde 348 bin 874 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı. Bu durumun, serviksi kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en yaygın 4’üncü nedeni haline getirdiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Öğr. Gör. Bengü Aksoy, bu hastalığa yol açabilecek önemli risk faktörlerini sıraladı.

Sigara ve Human Papilloma Virüs’ün (HPV) bu kanserde etkili rol oynadığından bahseden Aksoy, şunları kaydetti:

“Sigara, birçok kanser türünün gelişiminde önemli bir rol oynar. Rahim ağzı kanseri de bunlar arasında. HPV enfeksiyonunun, serviks kanserinin en önemli nedenlerinden biri. Birden fazla partner, cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini artırarak serviks kanseri riskini yükseltir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kadınlar, sistemin zayıflaması nedeniyle daha yüksek risk altında. Ailede serviks kanseri öyküsü bulunan bireyler de genetik faktörler nedeniyle daha yüksek risk taşır. Çok sayıda doğum yapmak, yetersiz ve dengesiz beslenme de kanser riskini artırabilir.”

“Tarama testleri kanserin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olur”

Aksoy, serviks kanserinin genellikle erken evrelerde belirti vermediğini, bu nedenle düzenli yapılan jinekolojik muayeneler, pap smear ve HPV tarama testlerinin, kanserin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olduğunu ve tedavi şansını büyük ölçüde artırdığını bildirdi.

Türkiye’de 30-65 yaş arası kadınlar için HPV-DNA testi uygulandığını hatırlatan Aksoy, bu testlerin Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak sunulduğunu kaydetti.

Serviks kanserinin belirtilerine değinen Aksoy, “Vajinal akıntının miktarında artış, renginde değişiklik veya kokusunda farklılaşma, adet dönemi dışında lekelenme tarzında kanamalar, adet kanamalarının daha uzun sürmesi veya şiddetinin artması, kadınların dikkat etmesi gereken durumlar arasında. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama ve ağrı hissedilmesi, ayrıca menopoz sonrası kanama görülmesi de rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir” ifadelerini kullandı.

Bu kanserden korunmanın başlıca yollarından bahseden Aksoy, “HPV aşısı, özellikle 9-14 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması gereken en önemli korunma yöntemi. Düzenli tarama testleri yaptırmak da çok önemli. Bunun dışında, güvenli cinsel ilişki ve sünnet gibi diğer koruyucu önlemler de riskleri azaltabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, kadınların sağlıklarını korumak için her 5 yılda bir tarama testlerini yaptırması ve risk faktörlerinden kaçınması tavsiyelerinde bulundu.

Related Posts

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.