111 yıldır Türkiye’de faaliyetteydi: BP’de işler tersine döndü

BP’nin Borcu 2025 Yılında 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

Türkiye’de 111 yıldır faaliyet gösteren BP, mali durumuyla dikkat çekiyor. Şirketin 2025 yılındaki borcu 23 milyar doların üzerine çıkarak 27 milyar dolara ulaşabilir. FTSE 100’de işlem gören şirket, borç artışının sebeplerini açıkladı. Bunlar arasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışlarından kaynaklı ödemeler ve mevsimsel envanter etkileri bulunuyor.

Aynı zamanda, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesi sonucu gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin azalacağı tahmin ediliyor. BP’nin bu bölgedeki yatırımlarının azalmasında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasının Perenco T&T’ye satılmasının etkisi büyük.

Yenilenebilir Enerjiden Vazgeçiliyor

BP, petrol üretiminin artacağını ancak gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının ‘zayıf’ olacağını öngörüyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ticaretin mevsimsel hacim düşüşünden etkileneceği belirtilirken, rafineri marjlarının güçleneceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz seneden beri eleştirilere maruz kalan BP Başkanı Helge Lund’un istifasının 2026 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Lund, BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi büyük şirketlerde görev yapmış deneyimli bir isim.

Petrol ve Doğalgaz Yatırımları Artacak

BP’nin stratejisinin yeniden şekillenmesiyle yenilenebilir enerji için ayrılan fonlar azaltılırken, petrol ve doğalgaz alanındaki yatırımlar artacak. Şirket yıllık yatırımlarını yüzde 20 artırarak 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Diğer yandan, bazı hissedarlar ve aktivist yatırımcı Elliott Management, fosil yakıtlara yeniden odaklanmanın doğru bir hamle olmadığını düşünüyor. Ayrıca, Başkan Trump’ın politikalarının petrol fiyatlarını etkileyerek düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Related Posts

ASLANEGE Grup’a Yeni Genel Müdür

Ünal Bay, ASLANEGE Grup’un genel müdürü olarak atanarak stratejik hedefleri güçlendirecek.

Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar

TÜİK verileri gıda fiyatlarının düştüğünü söylese de pazarda gerçekler başka… Kiraz 100 lirayı, dolmalık biber 70 lirayı aşıyor. Ziraat Mühendisleri Odası ve vatandaşlar, artan maliyetler ve düşük alım gücü nedeniyle meyveye ulaşmanın hayal olduğunu söylüyor.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …